Curatenie in tunelurile de Dupa Ziduri si promovare a catacombelor din Brasov

Dupa dezbatera publica din 28 aprilie 2014 asupra construirii unui tunel rutier in acesta zona, mai multe organizatii din Brasov impreuna cu domnul Cristian Macedonschi, presedintele Asociatiei pentru Dezvoltarea Turismului Brasov, au initiat un eveniment de igienizare a zonei “Dupa ziduri”. S-au stans zeci de saci de gunoaie intr-o perioada mica de timp.

Suport tehnic
Echipa “Catacombele Brasovului” a oferit suportul tehnic si moral pentru intrarea pariticipantilor in tuneluri, prin echipament de alpinism, scara metalica, lanterne, statii emisie-receptie, harta tunelurilor, ghidare si supervizare. Am oferita deasemenea material foto si video pentru presa, din interiorul tunelurilor.

Ecologizare-zona-Graft-Turnuri-catacombe-8

DCIM101GOPRO

DCIM101GOPRO

DCIM101GOPRO

Tinerii participanti s-au comportat bine in tuneluri, au fost ascultatori si nu s-au intamplat accidente, doar pe “talpile papucilor” si in “narile nasurilor” au fost mirosuri de excremente umane, ce au persistat la conferinta de presa organizata dupa eveniment in afara si inauntru Turnului Alb.

DCIM101GOPRO

DCIM101GOPRO

Starea tunelurilor
Structura tunelurilor este buna, neschimbata din aprilie 2014, am sesizat doar marirea numarului de gunoaie din interior. In filmarea de mai jos aveti zona cea mai “calamnitata”, care necesita o interventie profesionala si cu echipament adecvat.

DCIM101GOPRO

DCIM101GOPRO

DCIM101GOPRO

Conferinta de presa si articole despre eveniment
DCIM101GOPROIn timpul si dupa eveniment, presa a fost prezenta.

Am oferit material video pentru televiziuni si filmarile noastre sunt inserate in reportalul MixTv de mai jos.

captura_dailymotion_catacombe_iulie2014

Alte articole din presa:

Film cu traseul tunelurilor
Am realizat cu acesta ocazie inca o filmare a traseului din aceste tuneluri din zona Dupa Ziduri din Brasov, care ar trebui pusa in valoare de catre autoritatile locale. Le oferim sprijinul nostru si ne dorim mult succes. Filmarile initiale le gasiti aici.

Va invitam sa sprijiniti aceste initiative de construire a unor trasee verzi si introducerea acestor tuneluri in circuite turistice. Va multumim.

Filmarile vechi
Puteti vedea filmarile vechi la adresa de aici.

9 thoughts on “Curatenie in tunelurile de Dupa Ziduri si promovare a catacombelor din Brasov

  1. Acele catacombe sunt pentru promovarea turismului , nu pentru oamenii strazii. Asa ca rog acei boschetari sa nu doarma acolo.

  2. Asta patesc oamenii strazii ca nu au ascultat mesajul de mai sus! Catacombele acuma sunt sigilate, datorita portii metalice masive montate la intrarea principala si inchisa cu doua lacate.

  3. Cu ocazia intampinarii marelui festival CERBUL DE AUR si pentru a ne invata lectia privind conservarea catacombelor, acum doua saptamani s-a demarat o actiune ampla de curatenie in zona “Turnul Negru” ce de abia acuma s-a finalizat: Voluntarii au demolat vechea scena AMURAL de anul trecut care a ajuns in stare avansata de degradare din cauza vremii ca de toamna din lunile Iunie si Iulie, “molozul” acelei scene fiind transportat la containerele din spatele maternitatii, gunoaiele aruncate sub scena si in grota de langa turnul negru au fost duse la ghenele de gunoi, grota acum mai depoziteaza doar cateva placi aglomerate de lemn din fosta scena in conservare intr-o galerie ce se infunda imediat pentru a nu deranja vizitatorii straini ce viziteaza turnul negru.
    Cat despre turnul alb scarile si platforma de lemn au fost inlocuite imediat pentru a nu pune in pericol siguranta vizitatorilor, chiar daca turnurile sunt inchise, desi numai Bastionul Graft mai e deschis ca muzeu turistilor.
    Scopul actiunii este pentru ca aleea Dupa Ziduri sa arate ca in Vest, asta fiindca Aleea sub Tampa (Dupa Ziduri 2) a ajuns poarta de intrare in Brasovul istoric pentru turistii straini, si pentru a primi Brasovul recenzi pozitive de la CERBUL DE AUR.

  4. Tocmai a inceput inca o actiune de restaurare a zidului de la poala Tampei a Brasovului si a turnuletelor de pe Dupa Ziduri 2 dupa ce lucrarile au fost intrerupte, sper sa finalizate lucrarile. Deja au fost refacute doua pasarele la bastionul curelarilor si cel de la bastionul artelor, si au fost inlocuite pardoselile si tamplaria la bastionul curelarilor.

  5. Catacomb news:
    Catacomba de pe Lanurilor din Bartolomeu a fost insfarsit explorata. Dupa ce a fost largita probabil de niste copii curiosi si de ploile din lunile iunie si iulie, am incaput prin gaura aia ca de soarece, si am vrut sa explorez si sa vad daca chiar comunica cu subsolul Bisericii din Bartolomeu cum am aflat la stiri si ca ar fi depozit militar secret pe vremea comunismului, dar din pacate se infunda deoarece zona de sub o scara este sigilata cu mult pamant si nisip si moloz. Pentru a putea fi exploatata este mult de munca si nu cred ca ar fi o solutie de a pune fostul tunel secret din Bartolomeu. De altfel si Cetatea Rasnov avea un tunel secret ce pleca din fantana cetatii pana undeva langa drumul ce duce la Poiana Brasov, dar acum este complet astupat cu foarte mult pamant adus din afara.

  6. Da! Stiu de catacomba inchisa de pe Lanurilor, am reusit sa ma tarasc cu chiu si vai prin gaurica din beton, parca eram in catacombele Bucurestiului, dar tunelul principlat este sigilat cu moloz, ca si bunkerul de pe cararea strazii Fagetului din spatele cladirii AJOFM.
    Catacombele de pe Dupa Ziduri in curand vor functiona ca muzeu, deja un dop de zid de la o intrare a fost inlocuit cu o poarta metalica, chiar si grilajul de lange centrala amonte a fost inlocuit cu o poarta metalica, harta catacombelor (o parte din ele fara camera ‘acceleratorului’ ) este afisata pe banner langa intrarea principala in catacombe, galeriile deja sunt electrificate, inca lucrarile continua. Dupa ce catacombele vor fi muzeu, conductul subteran merita si el exploatat stiintific, daca in interiorul acelui conduct sunt scule profesioniste ca si in bunkerul de la Institutul de Fizica Atomica Magurele. Chiar nu stiu cine a construit conductul si cele doua centrale, acelea folosind atuncea abuziv o parte din catacombe, exact cum a ‘aranjat’ fostul politician Marian Arisanu , poate fostul institut de automatizari si calculatoare ICE FELIX. Daca au montat instalatii electronice profesioniste in conductul de ciment imens, ar trebui exploatate pentru experimente in radioterapie ca microaccelerator de particule, sau a face lasere ca la Magurele.
    ICE FELIX a creat computerul ZX SPECTRUM autohton numit COBRA COMPUTER si motorul industrial MOBRA chiar in Brasov, exact cum NOKIA a construit telefoane romanesti la Jucu.

  7. Si o grota inaccesibila cu diametrul de vreo 2 centimetri de sub Dealul Sprenghi zona str. Andreescu probabil ducea la Biserica din Bartolomeu, daca o alta grota cu 2 intrari tot de pe acea strada ducea pana la fosta cetate castru roman Sprenghi inainte sa fie dealul ‘mancat’ de cariera de piatra inceputa din secolul XIX dupa indiciile gasite. Cand m-am urcat pe dealul Sprenghi langa steag am observat ca iesea fum din grota aceea dupa ce boschetarii au ars gunoaie pe acolo, dar a iesit fum nu numai din cele doua intrari ci si prin niste crapaturi de stanca pe partea cealalta, semn ca inainte sa se faca cariera, grota aceea avea doua galerii ce duceau la cetatea aceea, galeriile acuma sunt surpate din cauza exploatarii calcarului.

  8. Da si normal ca pe acolo umbla boschetarii pe Dealul Sprenghi , daca este aproape de Rasaritu care e Bronx-ul Brasovului, ei dorm in grota vizavi de gara Bartolomeu si grota din str. Andreescu, pacat! Ar trebui si dealul Sprenghi sa fie obiectiv turistic arheologic ca si Cetatea Histria.
    Bine ca boschetarii nu mai au voie sa intre pe Dupa Ziduri , ultima data au fost goniti de catre administratorul care pare a fi un vanator de munte, si de catre staf-ii alei Dupa Ziduri, catacombele Brasovului si turnurile sunt oarecum muzeu. Am vazut la ziua dinainte de revelion vizitand si cetateni straini catacombele Brasovului si bucurandu-se de galeriile curate si luminate.

Leave a comment