Toamna 2017 in tunelurile din Brasov de “Dupa ziduri”

Nu am mai intrat demult in tuneurile din zona Bastionul Graft – promenada “Dupa ziduri”. Anii trecuti de la ultimele campanii de curatire conteaza si acum tunelurile sunt iar jegoase (pline de gunoaie) si murdare pe pereti.

Oamenii strazii in cautare de adapost, s-au adunat aici si pe langa gunoaiele carate si lasate inauntru, au facut focul inauntru. Toate tunelurile au acum un strat gros negru de funingine. Cine va curata oare peretii de piatra de aceasta negreala? Pentru aceasta “stricaciune” ar trebui inchisa poarta de intrare cu o poarta metalica, nu cu gratii ce se pot rupe.

Consiliul Judetean Brasov are aceste tuneluri “in gestiune”. Asistam in aceste luni neputinciosi la ping-pong-ul cu proprietati intre Primaria Brasov si Consiliul Judetean: baza Agrement, Casa Sfatului, Olimpia etc. “Catacombele Brasovului” nu sunt in vreaun plan de dezvoltare, ci doar pe planuri de distrugere prin construirea unei artere rutiere. Pacat.

Am vizitat tunelurile cu o persoana din Germania ce scrie despre Brasov. A fost importanta vizita aceasta pentru a putea arata in presa de “dincolo” starea unor structuri cu potential fantastic turistic. Vom publica legaturi cu aceste articole pentru a arata opinia celor ce au experiente vizuale si fizice cu pastrarea bunker-elor si tunelurilor.

Am vizitat acum cateva luni tunelurile din Nürnberg (oras infratit cu Brasovul) pentru a capata experienta in organizarea acestor tuneluri in locuri de vizitare. Ceea ce am vazut a fost de neuitat si plin de istorie. Am putea sa facem si noi asa ceva la Brasov!

Exponate din muzeul din tunelurile din Nurnberg:

La noi interesul comercial este primar (ca la primate), nu mai conteaza ca se construieste ceva pentru comunitate, pentru oras, ceva ce va dainui multi ani si ceva ce poate trezi in generatiile tinere o simtire de apartenenta cu orasul Brasov. Suna comunist, cu multe cuvinte de lauda, dar aceasta este realitatea: copiii din Brasov nu au modele actuale pe care pot sa le urmeze, care sa le defineasca un viitor.

32 thoughts on “Toamna 2017 in tunelurile din Brasov de “Dupa ziduri”

  1. Avand in vedere sesizarea si reclamatia dv in legatura cu boschetarii care au ocupat neautorizat catacombele noaptea si au facut paranghelie acolo, a sosit deja o echipa nu stiu care, poate cea de la AMURAL sau forumul german care deja se ocupa de modernizarea catacombelor si deja a montat o poarta metalica gravata cu simbolul “Kronstag” care tine boschetarii la distanta, si acuma s-a facut o igienizare in tunele, dar se face si amenajarea si decolmatarea si derocarea la tunelul de mers pe burta de langa centrala, si aleea a fost toaletata de copacii cazuti in urma furtunii, si s-au facut sapaturi langa o intrarea zidita , si la intrarea ingusta inchisa si acum cu grilaj la tunelul de mers pe burta mai in stanga de centrala din stanga pictata de AMURAL 2017. Echipa de muncitori a promis ca va moderniza catacombele in vederea de a deschide publicului ca muzeu.

  2. Dar modernizarea si deschiderea publicului ca muzeu lasa de dorit, deoarece echipa de modernizare nu are autorizatie si era condusa de un fost politician eliberat de la bulau , asa ca lucrarile au fost sistate, si catacombele din pacate raman sigilate cu poarta inchisa cu doua lacate, intr-adevar nu vor mai fi murdarite ca sunt inaccesibile exact cum era acu 10 ani.
    Dar e dezvaluit si care este cauza de ce nu sunt monumentele istorice din Brasov exploatate ca si cele din Nurnberg si care sunt interesele: Sistemul politic din Romania neaga originile istorice din intreaga tara si vrea ca totul sa para ca dacii au construit si sa nu iasa la iveala ca monumentele din Brasov sunt construite de nemti care acum sunt in Nurnberg (motiv pentru care Brasovul e infratit cu Nurnberg), si celelalte monumente exceptand cele din Sarmisegetuza nu sunt construite de romani ci de sasi si greci si turci si secui si alte natii (nici acuma nu construim ca nu am fost in stare sa facem autostrada Brasov-Comarnic), si de aceea vin cu povesti ca si acea difizata pe ANTENA 3 seara trecuta ca am avea 500km de catacombe in Romania ce ar forma conturul unui lup dacic, si ca dacii ar construi tot in “Romania Subterana”, si ca dacii s-ar trage din atlanti cand de fapt ei nu au fost decat niste ciobani amarati, si intr-adevar romanii sunt din foarte multe natii ce convietuiesc, nu sunt fii lui Traian si Decebal, ca s trag si din daci si romani, dar istoria ce se spune la televizor nu este cea ce pare a fi. Si de asta edilii din Brasov insistau sa darame aleea “Dupa Ziduri” sa faca acel tunel rutier cu doua benzi ca sa musamalizeze urmele istorice din Brasov ce tin de nemtii din Nurnberg, exact cum si la lucrarile de renovare a sediului actual al Primariei Brasov la Casa Casatoriilor, cand s-a surpat o portiune din tunelul de la Biserica Neagra ce lega clubul Times (acolo era un buncar si era o gura de tunel de la subsolul fostei Vile Kersch, ca modaromul are forma rotunda ca trebuie sa arate ca un turn de aparare a cetatii Brasov) cu cetatea Brasov (trebuia sa duca la fundul fantanii), acel tunel in loc sa fie anuntat la Muzeul de Istorie cum au anuntat si bucurestenii care au gasit oseminte la constructia parcarii de langa Universitate viitoarea statie de metrou UNIVERSITATII 2, cum era si conform legii, edilii au zidit imediat acel tunel ca chipuri sa nu cumva sa se intarzie lucrarea ca ce imi trebuie sapaturi arheologice. De altfel si staff-ul muzeelor Biserica Neagra si Casa Muresenilor si Casa Sfatului neaga existenta acelor tunele. De astfel si tunelul din Bartolomeu ce leaga strada Lanurilor cu Biserica din Bartolomeu era folosit ca depozit militar secret de arme, motiv pentru care localnicii din casa demolata de pe Lanurilor au fost deranajati anual de militari securisti care controlau sigiliul tunelului, ca nu cumva sa fie dessigilat fapt ce s-ar fi pedepsit cu inchisoarea ca si patrunderea neautorizata in catacombele Casei Poporului si in orice alta unitate militara.

  3. Cu ocazia intampinarii marelui festival de muzica usoara “Cerbul De Aur” editia aniversara a 50 ani de la prima editie in Brasov, pentru a avea imagine buna Brasovul, cand rudele artistilor vor vizita si aleile Dupa Ziduri si “Sub Tampa” (Dupa Ziduri 2), s-a demarat o campanie de igienizare generala a aleilor, unde gunoaiele de la evenimente au fost stranse de voluntari in saci odata langa apeductul de la telecabina, si la zona “Turnu Negru” a fost demolata vechea scena de la AMURAL care putrezise in urma ploilor vremii de toamna in plina vara de la sfarsitul lui iunie, gunoaiele de sub acea scene si din tufele din fata turnului si din catacomba cu doua intrari au fost duse in containere, grota acum depoziteaza intr-un cap infundat vreascurile de la “ruinele” acelei scene ce nu au incaput in containere pentru a nu deranja vizitatorii in special cetatenii straini veniti in Brasov sa viziteze zona de langa zidurile Brasovului, tinand cont ca putini au curajul sa intre in locurile intunecoase. Cateva scanduri de 3 metrii si un lampadar defect mai stau pe platforma de langa turnul negru si grota astepatand sa fie ridicate cu un trailar remorca.
    In zona istorica mai trebuie reabilitate pasarelele la Turnul Alb, bastionul curelarilor si la turnul artelor deoarece au cedat.

  4. igienizarea generala a aleilor continua inca, si dupa ce a mai fost o noua editie la Amural si a si avut loc marele festival “Cerbul De Aur”, motiv pentru care in sfarsit Dupa Zidurile au recenzie pozitiva in special de la starul Gabriel Garko dupa ce a vizitat zona istorica. Amural bine inteles a reconstruit si scena lasand langa grota de la Turnul Negru inca o baraca, dar a igienizat si zona din spatele fostului cinema “Popular” care e in plan de reabilitare. Grota aproape inaccesibila din zona cinema “Popular” a fost explorata de un speolog pentru a se vedea unde duce, si pana la urma este o zona secreta a catacombelor deoarece tunelul se desparte in doua, in dreapta sunt niste camere subterane similare cu cele din catacombe, dar in stanga continua cu un labirint de zidulete si tunele de mers pe burta ca la Limanu si la Paris , ce pare ca duce la catacombe la tunelul aproape astupat cu un zid masiv de caramida, zona inaccesibila a catacombelor chiar si inaintea montarii portii metalice cu “Kronstag” si doua lacate este situata langa centrala din stanga care e sigilata. A doua centrala este un canton a unui gardian. Speologul mi-a aratat poze de acolo si un filmulet pe telefonul lui cu zona secreta a catacombelor.

  5. Cat despre bunkere, arata in stare buna, catacombele au tunelele de mers pe burta curate ca si canalele de ventilatie de la hotelul “Hilton”, si tunelele curate ca o salina. Doar o grota micuta ascunsa in padure langa poienita de relaxare de la Amural mai trebuie curatata. La Turnul Alb platforma a fost refacuta complet si e rezistenta, si era si ea buna la admirat festivalul “Cerbul De Aur”. Numai la bastionul curelarilor nu a fost refacuta pasarela de lemn.

  6. Un nou activitate de igienizare si promovare alee “Dupa Ziduri” a aparut: Au inceput lucrarile de modernizare si restaurare a fostului cinematograf “Popular/Royal”, deja lucreaza zilnic o echipa de muncitori, si zona din fata e ingradita ca fiind santier in lucru. De cand s-a desfasurat festivalul AMURAL 2018, era un plan de reabilitare a fostului cinema in vederea folosirii ca si club sau poate tot ca cinematograf macar cum e cinematograful “Studio Martin” din Bucuresti

  7. Daca sub Piata Sfatului s-ar putea sa fie tunel care sa lege pivnita Casei Muresenilor si pivnita Casei Sfatului si Biserica Neagra, acela ar fi ocupat abuziv de SRI acuma, deoarece niste guri de canal din vecinatatea muzeului de istorie “Casa Sfatului” au fost sigilate de SRI, sigiliul consta in niste etichete lipite cu inscriptia “Sigilat SRI si combaterea terorismului” probabil pentru depozit secret de documente secrete si poate chiar si patente secrete, acest fapt aduce aminte de pe vremea dictatorului cand reprezentanti ai armatei inainte de revolutie veneau in fiecare an la subsolul unei locuinte de pe str. Lanurilor din Bartolomeu sa controleze sigiliul la o usa metalica ce ducea la o proprietate a Securitatii, acuma dupa demolarea acelei locuinte de pe Lanurilor, a ramas o grota extrem de ingusta si probabil astupata cu pamant si nisip care ducea si la biserica din Bartolomeu, grota seamana cu grota de la Onix din fata cazinoului de pe str. Grivitei.

  8. In general intentia edililor de a face tunelul rutier pe Dupa Ziduri nu era numai ca solutie de fluidizare a traficului dupa transformarea strazii Muresenilor in pietonal, ci ca sa distruga orice dovezi ca sasii au fost cei mai gospodari in Brasov, si ca marile realizari ale Brasovului medieval a fost facut de sasii care acuma sunt la Nurnberg, ca sa poata veni cu teorii ca Romanii ce se trag din daci si romani au facut zonele istorice, motiv pentru care politrucii veneau la televizor la ANTENA 3 emisiunea “Voi cu Voicu” ca dacii s-ar trage din atlanti si ca ar construi tunelele secrete ce formeaza un contur de lu dacic si alte constructii fantastice, de aceea primarul la lucrarile de renovare a casei casatoriilor de la primarie a negat existenta unui tunel medieval sub primarie ca chipuri sa nu intarzie lucrarile ca sa poata astupa complet si a impiedica demararea unor sapaturi arheologice. Pe vremea dictatorului tunelul de la biserica din Bartolomeu a fost folosit abuziv de securisti ca depozit de munitii si arme si explozibil. Gurile tunelelor de la Biserica Neagra au capetele astupate complet cu nisip si pamant.
    Deci trecutul real al Brasovului este tinut secret si musamalizat de sistemul politic si de edili. Mai ales ca edililor nu le pasa ca monumentele istorice de pe Dupa Ziduri ar fi afectate, si ca modernismele s-ar potrivi “ca nuca in perete” cu rezervatiile istorice, cum un bloc turn de birouri construit in insula Santorini intre casele traditionale ar “strica” zona.

  9. Noutati: Pe VIMEO un tip curajos si sportiv a facut publice imaginile cu “comoara ascunsa” de pe Dupa Ziduri, ca sa arate edililor ce ar distruge daca ar construi tunelul rutier, dar acolo in orasul subteran sunt niste constructii ciudate ce par a fi construite de civilizatii antice, cotloanele inguste seamana cu catacombele de la Odessa si cu catacombele de la Limanu. Clipurile au nume sugestiv “Atlantida de sub Brasov”, se pare ca si unii baieti de la ANTENA 3 ar fi explorat cativa ani in urma zona pentru a alimenta teoria cu dacii ar fi atlanti si cu conturul lupului dacic. Dar istoria ascunsa a Brasovului se pare ca a iesit la iveala, gratie tehnologiei.

  10. Stiu ca nu se intelege, tipul a filmat cu smartfonul si din pacate videostreaming-ul lui nu a putut strapunge intunericul profund de acolo mai ales ca filmarea nu are blitz numai fotografiatul la telefoane, eu l-am rugat prin comentarii sa regleze putin imaginea din clip sa fie mai alb, daca se poate.
    El mi-a dat emailul , o sa-l rog sa imi schiteze o harta cu toate tunelurile de pe Dupa Ziduri si si cu traseul tevii de beton. Eu nu stiu cum il cheama ca baiatul nu vrea sa isi dezvaluie identitatea decat acea adresa de email.

  11. Am vizionat si cele 2 clipuri cu nume “Atlantida de sub Brasov” desi nu prea se intelege nimic din cauza beznei, dar stiu ca e un tub misterios din beton armat, am si explorat alaltaieri tunelul cu niste prieteni, este greu accesibil din cauza dimensiunilor reduse.
    Chestia ca primarul decat sa vina cu ideile lui incapatanate si antiarhitecturale de a construi tunelul rutier, dupa parerea mea mai bine amenaja catacombele ca muzeu, si tunelul ingust poreclit “Atlantida sub Brasov” cu centrala din stanga sa fie amenajate ca accelerator de particule ca si cel de la Magurele, sa transforma centrala in aparat si laborator de fizica cuantica si conductul de ciment inchis ermetic si cu o sapa de otel special si transformat in accelerator toroidal care sa fie preluat si folosit ca dotare a institutului de cercetari ICPC al Universitatii Transilvania.

  12. Apropo despre tunelele din Nurenberg, se pare ca au fost sursa de inspiratie pentru cei care se ocupau de modernizarea castelului Bran si amenajarea bunkerului care servea ca iesire de siguranta din castelul Bran in caz de atac, ca nu numai ca la fantana de evacuare au montat ascensor, dar si grota aceea de evacuare a fost modenizata dupa modelul tunelurilor din Nurnberg prezentate de dv aici, si au expuse ceva artefacte si acolo specifice muzeelor din vest.

  13. Dupa ce poarta metalica de la catacombe a fost totusi demontata pentru accesul autoritatilor pentru verificari tehnice, se pare ca oamenii strazii si-au invatat lectia ca ei nu sunt bineveniti in rezervatia istorica a orasului si nu au mai patruns in catacombe si s-a pastrat curatenia , chiar si cativa vagabonzi adolescenti dupa ce au ocupat neautorizat catacombele dar nu au “stricat” nimic acolo inainte sa fie dati afara din parc de catre autoritati. In schimb la festivalul AMURAL 2019 catacombele si turnurile chiar au fost luminate si amenajate ca la nurnberg dar cu expozitii de arta si tehnologie. Turnul Alb avand aparate de arta si realitate virtuala, Turnul Negru cu feerie de culoare si catacombele au avut la intrarea principala un “grilaj” muzical langa prima bifurcatie pentru spectacol de lumini si sunet numit “aural skin” cu zgomote ce imitau picurarile in pestera si surparea unei saline.

  14. In sfarsit edilii si autoritatile au de gand sa transforme aleile Dupa Ziduri in zone istorice ca in Germania.
    Deja s-au inceput lucrarile la reamenajarea piatetei de acces din Piata Sfatului in aleea Dupa Ziduri, raul ‘spurcata’ este dezinfectat si apa din toaletele scheenilor nu va mai fi deversata in acel parau care isi va recapata numele initial in Paraul Graft. Bastioanele: Turnul Alb, Turnul Negru, Bastionul Curelarilor, Bastioanul Vanatorilor vor fi amenajate ca muzee si expozitii. Catacombele Brasovului vor fi electrificate si vor deveni muzeu ca in catacombele din Nurnberg. Intrarea principala va avea o alta poarta metalica similara cu cele de la turnuri. Muzeul Graft va fi redeschis. Bastionul Tesatorilor acum functioneaza si ca teatru in aer liber din cauza pandemiei pentru ca conducerea Salii Reduta si teatrelor “Dramatic” si “Arlechino” si “Muzical” sa nu intre in insolventa. Aleea Dupa Ziduri 2 va avea si pavele noi la aleile pietonale de langa telecabina. Conductul de ciment din catacombele Brasovului si centrala din amonte probabil vor fi folosite ca instalatie stiintifica si va avea un laborator folosit si pentru radioterapie si experimente atomice ca la acceleratorul de la Magurele, daca contin deja aparatura electronica sofisticata abandonata.
    Plus ca lucrarile la viitorul aeroport Brasov-Ghimbav chiar merg ca pe roate acum.
    Tunelul de la cetatea Brasov de sub Dealul Streaja cu intrare sigilata langa blocurile de pe strada Bisericii Romane merita sa fie si el amenajat ca si tunelul de fuga de la Castelul Bran.
    Bisericile fortificate Bartolomeu si Sf Martin ar trebui redeschise.

  15. Asa este! Catacombele Brasovului acum deja sunt muzeu, sunt electrificate. Trebuie aflat cum este programul de vizita si cand si cat trebuie sa platim vizitarea.
    Ar trebui intr-adevar amenajat si electrificat si cele 3 tunele de fuga de la cetatuie si tunelele de pe Str. Lanurilor si de pe Dealul Sprenghi cum sunt electrificate catacombele si tunelul de la Castelul Bran.

  16. Se pare ca la Dealul Cetatii s-ar putea numai galeria astupata de pe Str. Bisericii Romane din spatele blocurilor si tunelul din cripta bisericii fortificate Sf. Martin duc la fantana cetatii. Un prieten m-a invitat acasa la el in vizita pe Str. Cuza Voda nr. 39. Am putut astfel sa intru in grota aia privata, dar nu avea multe galerii, o galerie era sigilata cu un dop solid inclinat de beton armat , dar care se pare ca duce in curtea vecinului lui din dreapta, si cealalta galerie duce la o camera subterana si se infunda, am cercetat bine cu lanterna. Am fost cam dezamagit, grota aceea nu era alt tunel de fuga cum credeam ci un simplu buncar ce servea ca adapost de aparare civila in timpul celui de al doilea razboi mondial. Doar la emisiunea “Voi cu Voicu” episodul cu mitul tunelelor dacice si la saitul http://www.dir.org.ro/tunelurile-si-grotele-din-brasov se afirma ca tunelul de pe Cuza Voda ar duce pana la fantana cetatii si ar iesi pe la str. Bisericii Romane si pe la Str. De Mijloc nr.20 imediat sub Biserica Sf. Martin si pe sub Primaria Brasov galeria astupata de fostul edil Gh. Scripcaru la lucrarile de modernizare a casei casatoriilor.

  17. Fain ca ai putut sa explorezi pe acolo. Eu chiar eram curios ce e pe acolo, dar daca grota se afla in curtea unui om normal ca nu am voie sa intru daca nu sunt invitat de proprietar la el acasa.
    Deci nu duce la cetate, ci e un amarat de adapost antiatomic ca si buncarele de sub Dealul Melcilor si de sub Piscu Vechi de la Noua.
    Tunelul din spatele blocurilor de pe str. Bisericii Romane chiar este inaccesibil ca e astupat cu o poarta metalica groasa si mai e pazit si de locatarii blocurilor pentru a nu forta intrarea vreun om al strazii sa patrunda acolo.
    Pe str. de Mijloc nr. 20 unde e peretele de stanca de sub Biserica fortificata Sf. Martin sunt numai proprietati private in zona intrarii in tunel, si nu se poate ajunge la intrare neinvitat de proprietari. Sau s-ar putea explora virtual cu un geoscaner profesionist ca la emisiunea “Monumentele ascunse al Italiei / Ancient invisible cities of Italy” de pe VIASAT HISTORY.

  18. Pe sub Dealul Cetatii din Brasov s-ar mai ascunde niste vestigii secrete.
    In spatele clinicii private “Dentalmed” de pe str. Lunga, se executa niste sapaturi arheologice asa se pare in zona unde era o padure deasa acum defrisata si niste baraci sub str. Mihai Eminescu. Acum a iesit la iveala o bolta de pivnita cu o incapere astupata cu pamant despre care unii sustineau ca era o camara de pe timpuri ca si fostele camari de sub Piata Sfatului. Eu nu am putut sa explorez zona, fiindca mi s-a atras atentia ca nu am voie pe acolo ca e proprietate privata, de catre niste probabil muncitori, ei mi-au zis ca sunt niste pivnite antice, si ca trebuie sa las pe seama muncitorilor. La ziarele locale si la stiri nu s-au difuzat noutati despre acel santier.
    Un adapost antiatomic din timpul razboiului mondial este chiar si in fabrica parasita dintre str. Memorandului si str. Carierei construita abuziv pe str. Memorandului care trebuia sa duca la blocurile de pe str. carierei, am gasit din intamplare o grota care nu era suficient astupata si care are o galerie cu o iesire astupata inspre caminele studentesti si o camera subterana care are aceeasi forma cu fundatura cu blocuri a strazii carierei, galeriile sunt sapate in stanca.
    Voi comunica cand voi gasi noi secrete ascunse ale Brasovului.

  19. Catacombele Brasovului acum sunt “Brasov Underground Museum” un muzeu de arta digitala manageriat si de asociatia AMURAL cu program de vizitare de marti pana duminica orele 12:00 pana la 20:00 cu taxa modica de vizitare.

    In curand se vor fi deschise si turnurile ca muzeu. Catacombele si turnurile probabil vor avea si vernisaj special dedicat ‘noptii cercetatorilor’ la urmatoarea editie.

    La vestigiile din spatele clinicii Dentalmed, inca lucrarile sunt intense. Nu stiu ce se va construi si restaura pe acolo.

  20. update:
    Sub dealul cetatii undeva sub Biserica Sf. Martin chiar e o retea de tuneluri. Am descoperit recent o noua intrare chiar in spatele sistemului de garaje de pe str. Dealul de Jos, galeriile sunt un labirint in care te poti rataci datorita traseului sinuos si denivelat si multe bifurcatii dar culmea ca acea retea de tunele nu duce la cetate si nici la intrarea astupata de pe str. Bisericii Romane, mai are o intrare chiar in zona Str. de Mijloc dar sigilata de locatari ca ar duce in curtea cuiva, mai are si un tunel filiform. Am fost prin toate tunelele si am cartografiat, mi-am dat ca tunelul filiform uneste 2 galerii accesibile. Pana la grota este foarte greu de ajuns , fiindca trebuia escaladat un garaj inalt de 2 metri si cam alunecos, cu putine cunostiinte de parkour si perseverenta si am fost in forma am reusit cu greu sa escaladez, si coborarea a fost dificila ca trebuia sa cad corect de pe garaj. Initial am vrut sa ma sui pe garaj si ca am crezut ca gasesc motanul alb pierdut al vecinului, care misuna in paduricea privata a bisericii Sf. Martin uneori. Tunelul pare mai mult un alt bunker sapat sau prelungit de armata pentru a servi ca adapost de aparare civila impotriva raidurilor aeriene pentru ca contine si doua camere subterane. Majoritatea grotelor din Brasov de fapt sunt niste bunkere adaposturi antiatomice si depozite de armament si munitie.
    Si bunkerul din fabrica abandonata de pe Memorandului si grotele de pe Dealul Melcilor si de sub Timpa zona Dobrogeanu Gherea si grotele ascunse in padure din zona Europharma drumul forestier ce leaga str. Panselelor de Noua, si Grota de la Poiana Soarelui si 2 grote de sub Dealul Sprenghi si grota cu 2 intrari zidite din curtea Liceului de Muzica si tunelul de curtea fostului liceu Silvic sunt clar adaposturi antiatomice impotriva bombardamentelor raidurilor aeriene cu camerele subterane construite in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial.

  21. update:
    Si in Poiana Brasov se pare ca ar exista tunele secrete . Pe langa pesterile naturale: Pestera de Lapte, izvorul carstic de langa partia de ski “Pisiac” de unde porneste drumul marcat catre Avenul Groapa de Aur, Avenul “Spinarea Calului”, Avenul Groapa de Aur, cateva grote sapate de ursi de langa traseul marcat ce duce la Pestera de Lapte, si pe langa tunelul Sticlariei lung de 1 km. Am descoperit recent chiar langa lacul Miorita in aval o surpare de teren ce a dezvaluit un tunel cu rau subteran ce nu iese la suprafata in curand in aval ci coboara adanc pana la Valea Sticlariei unde este gura tunelului de 1 km pentru colectarea apelor uzate. Raul subteran preia si el apele uzate de la hotelurile Piatra Mare si Alpin si Soimului si hotelul in forma de cazarma , la inceput avea gura de vizitare chiar la marginea lacului sub drumul pietonal asfaltat ce duce de la localul Sura Dacilor la acele hoteluri. In aval raul trece printr-o grota extrem de ingusta ce arata ca o pestera, dar nu poate fi explorat din cauza dimensiunilor reduse si a apei abundente si a pericolului de imbolnavire din cauza dejectiilor.

  22. Noutati despre tunelele secrete din zona Pietii Sfatului:
    Beciurile de sub Piata Sfatului si tunelul ce duce de sub Biserica Neagra pana la la Clubul Times, dar si o portiune ce lega Primaria de Clubul Times, acuma sunt ‘schimbate la fata’ ca au fost total modernizate de companie de instalatii edilitare “Recon S.A.” si transformate in galerii edilitare moderne cu instalatii similare cu canalele din Bucuresti, asta dupa ce am vazut o data langa o mica surpare de teren cu flori de langa trecerea de pietoni spre Modarom dar si un camin de vizitare similar celor de la zonele subterane tehnice, chiar langa Primarie, dar si ce am vazut in Piata Sfatului 2 muncitore de la “Recon” care faceau mentenanta la fantana arteziana a Pietii Sfatului, dupa ce au sosit cu o masina “de interventie” unul a patruns in canal, si altul a stat de straja sa nu intre persoanele neautorizate in incinta subterana, si cand m-am uitat dupa ce am cerut voie sa privesc, am vazut ca sub capacul de canal desfacut era o ditamai camera subterana moderna cat o sala de clasa de mare dar plina de conducte si instalatii edilitara similare cu cele din canalele capitalei, unde a intrat muncitorul, si atunci mi-am dat seama cum arata ‘tunelele secrete’ ale Pietii Sfatului si in ce stare sunt acum. Probabil ca instalatiile comunica si cu instalatiile din toaleta subterana din piata, si cu subsolul muzeului de istorie si probabil si cu instalatiile de la centrala amonte de pe Dupa Ziduri, nu stiu.
    E cert ca galeria nu mai e simplu tunel boltit din caramida cum era pe vremuri tunelul de carute din centrul vechi al Bucurestiului, si catacombele filiforme a le cetatii din Oradea, ci o galerie moderna edilitara.

    • Sub Piata Sfatului trebuie sa existe camere tehnice pentru fantana arteziana sau WC-ul public.
      Zilele trecute trecand pe langa primarie, am vazut spre intrarile in camerele tehnice (intre fata primariei si statuia cu lupoaica, sunt niste intrari vopsite in verde) teava sanatoasa de gaz si apoi teava mica galbena, semn ca trece “magistrala” de gaz pe acolo. Cumva fiecare constructie din aceasta are camere tehnice.

      Pe noi ne intereseaza tunelurile medievale, tunelurile de acum 100 de ani. Poate din camerele tehnice moderne, exista acees in cele vechi 🙂

  23. Am auzit de galeria secreta din Poiana Brasov. Dar inca nu s-a spus la televizor. Nu stiu ce este acea “pestera” daca e un beci sau o pestera naturala, ca deviaza scurgerea apelor uzate din lac, am incercat sa explorez imbracat in costum impermeabil de neopren de muncitor, dar am observat ca duce la o sala cat un rezervor inalta de 5 metri, dar este abrupt si nu am cum sa cobor ca e o cascada subterana inalta de 3 metri ce duce la sala inundata, pai daca cadeam acolo imi rupeam picioarele si nu mai puteam iesi de acolo, asa ca a trebuie sa ma intorc si sa abandonez explorarea. Langa grota aceea era si canalul vechi ce duce la o galerie din cilindrii de beton armat ce iese langa albia de langa teleschi. dar nimeni nu stie de apeductul secret. Voi comunica astfel la clubul de speologie “Silex” sa trimit acolo o echipa in explorarea “cisternei” de stanca.
    Alex are dreptate Brasovul si imprejurimile sunt pline de subterane si de catacombe secrete. Inca nu am auzit la internet si la tv nimic nici de catacombele secrete ale Bisericii Sf. Martin relatate de Alex, si nici de “acceleratorul” de pe Dupa Ziduri din galeriile impracticabile. Macar despre tunelele de la Noua zona “piscul Vechi” am auzit pe net pe saitul razwww.ro care e blog de calatorii si turism.

    • In Poiana Brasov, statia de epurare e la baza partiei Lupului (De la Hotel Olpimpic, spre Rasnov, Valea Sticlariei) 45°35’13.4″N+25°32’43.5″E
      Deversarile de apa se faceau puturos in zona aceasta, presupun ca la contruirea statiunii, au fost multe lucrari cu tuburi si camere tehnice, mai ales de la lac (artificial).
      Compania Apa a facut un proiect de a duce apa murdara din Poiana, spre Rasnov. Pentru aceasta au facut niste tuneluri, camere de beton. Am fost oficial in acest tunel (e “secret” comercial). Nu are nimic cu natura sau cu istoria. Pana la urma nu avem ce explora acolo, nu e nimic spectaculos.

  24. Deci nu erau tunele vechi sau pesteri ascunse in Poiana? Deci acel gol subteran pana sub lac gen cum era “caseta” de sub raul Dambovita din Bucuresti, unde raul subteran duce la statia de epurare unde incepe tunelul lung de 2 km de la baza partiei Lupului pana in padure langa serpentinele spre Rasnov. Deci e tunel edilitar cu camere subterane unele sapate in stanca. Eu am crezut ca ar fi niste tunele vechi care ar fi inundate de la surparea canalului din tevi de beton ce duce langa hotelul Olimpic.

  25. despre vechile tunele dinprejurul Bisericii Negre, recent au fost niste dezvaluiri la TV la emisiunea “Memoria Pietrei” episodul din 10 iunie 2022 la postul RTT, unde arata aspecte din santierul cu sapaturi arheologice, unde s-au gasit niste zidulete si probabil camarute similare cu cele din situl arheologic din interiorul muzeului din Cetatea Oradea, acum acel sit arheologic din Brasov e astupat complet. Dar din ce am inteles in acel tur virtual la TV ca ar fi pe undeva si niste canale foarte inguste care acum sunt astupate complet cu nisip dupa ce s-au terminat sapaturile arheologice acum cativa ani.

  26. Dupa o reclamatie a turistilor care au vazut grafitti la Str. Sforii si la turnurile de pe Dupa Ziduri si la fostul centru de agrememnt de sub Timpa, o echipa de voluntari ieri s-au apucat serios de igienizarea padurii si stancii din spatele maternitatii sa adune gunoaiele in saci si au reusit sa duca in containerul santierului de la maternitatii circa 30 saci plini cu gunoaie, pentru a face Brasov-ul curat. Mersi primarului care incearca sa se tina de cuvant. Acum ne gandim cu ce solutie am putea sa inlaturam acele grafitti, ca acelea trebuiau interzise, cum au facut si cei de la AJOFM sa ii “linisteasca” pe acei “artisti” acum 5 ani ca daca mai “decoreaza” gangul care duce la Str. Fagetului cu grafitti vor fi amendati de catre politia locala indiferent ce sunt “artistii” adulti sau elevi de la Sc. Gen. nr. 6

  27. Apropo de tuneluri, as vrea si eu sa “raportez” un nou buncar descoperit recent in curtea casei a unui prieten de al meu ce locuieste vizavi de sediul firmei RIAL de pe Str. Ioan Cuza:in acea curte am gasit o structura de beton armat ce arata ca un turnulet patrat dar inclinat ca si celebrul turn din Pisa cand eram la un chef la acel prieten, am stat un pic in curtea aceea, m-am uitat cu o lanterna sa vad la ce serveste acel turnulet misterios si am gasit vorba lui Alex o noua grota la baza acelui turn, dar din pacate nu am putut sa intru deoarece era astupata cu moloz de catre proprietar, deci se infunda.
    Alexe, ai dreptate! Brasovul e plin de bunkere si tuneluri sub toate dealurile. Eu am fost si prin catacombele de pe dupa ziduri cand erau la liber, prin tunelele de mers pe burta nu prea am avut curajul, am gasit si eu acolo un cilindru imens de beton. Am vazut un buncar chiar si pe dealul Melcilor in spatele politiei, are doua camere subterane foarte lungi si un tunel mic care se infunda, am fost acolo inainte sa fie inchis cu grilaj. Am vazut si pe Dealul Sprenghi dar pe acolo nu am avut curaj sa intru pe acolo sa nu fie boschetari. As fi vrut sa ma plimb si prin tunelul de pe strada Ioan Cuza nr 20 dar nu cred ca imi da voie proprietarul. Chiar si la Pietrele lui Solomon sunt doua grote chiar la parcul junilor cand am fost la Zilele Brasovului cu Junii, numai ca grotele acelea nu duc departe, sunt decorative. In Poiana Brasov chiar am gasit in spatele lacului Miorita o groapa ca un aven dar care mirosea a sulf, cred ca acolo sunt catacombele Poienii Brasov.

  28. Wow! Padurene! Mai este un tunel secret pe str. Cuza Voda. Ar fi trebuit sa investighez pe acolo, dar din pacate daca este intr-o curte privata, nu pot, legea imi interzice sa intru in curtile oamenilor fara consimtamantul proprietarilor. Cand m-am dus in zona Maior Cranta la cules de macese pentru ceai cu vitamina C sa am pe la iarna, m-am uitat si in parculetul de la fundatura str. Lupeni unde am vazut ca se construieste un bloc nou, intr-o curte ingradita cu gard de sarma trefilata, chiar am vazut ceva in forma de cos inclinat ca celebrul turn din Pisa, nu stiu de ce, dar cu o deschizatura care a avut un grilaj rupt, deci acolo duce la un buncar? Probabil daca nu ar fi fost astupat cum ziceati dv ca si la grota din spatele sediului AJOFM si la tunelul de pe lanurilor sigilat cu moloz, cred ca ar fi iesit, la usa aia de beton din stanca din spatele cladiri RIAL, si ar fi avut probabil si o camera subterana, nu stiu. Am vazut si posibila a doua iesire acum toamna dupa ce au cazut frunzele, din padurea de deasupra prapastiei de la Str. Cuza Voda, cand eram la cules macese. Probabil ca dupa ce a trecut al-2-lea Razboi Mondial, unii au construit proprietati peste o parte din buncare ca sa nu poata intra oricine, sa intre oamenii strazii.

  29. Update:
    Despre groapa misterioasa din Poiana Brasov de la capul lacului Miorita zona Surii Dacilor, acea nu este tunel de evacuare ca era un gol ramas de pe urma terasamentului peste o veche albie la rau, deoarece acum este inundata complet. Dupa a calatorie in Poiana, am gasit o scara de lemn abandonata in padure , am vrut sa o folosesc pentru explorarea acelei grote sa pot sa cobor in siguranta acolo sa vad cat de departe pot ajunge acolo, dar am constatat cu stupoare ca grota acum e “astupata” cu apa, deci apa nu s-a “dus” nicairi si la primavara va urma cursul de scurgere normal prin conductul de beton armat ce iese in padurea din spatele hotelului “Rizzo Butique” plus ca in spatele hotelului “Traveland Alpina Resort” am mai gasit o groapa suspecta recent produsa de surparea terenului in care un parau se scurge acolo si care se va inunda imediat plus ca am vazut cu lanterna capatul. Apa aceea trebuia si ea redirectionata in teava ce duce la tunelul colector de 1 km sapat de Tunele Brasov ce duce la Rasnov.
    Probleme de comentariu: comentariul lui Padureanu a fost sters, nu stiu de ce.

Leave a comment